Şırdan Lezzeti

Wiki Article


Şırdanın neyden yapıldığını siz de mi merak ettiniz :) Evet, zaten o yüzden google amcada aratarak şırdanın ne olduğunu sordunuz ve karşınıza tabi ki meşhur şırdancı olarak biz çıktık. Şimdi sizlere şırdan nedir sorunu açıklayıp, sokak lezzetlerinin vazgeçilmezi şırdancıların asıl hünerinlerinin neyden yapıldığını öğreneceksiniz.





Şırdan nedir? Şırdan ne yaa! Şırdan ne abii...









Şırdan Neyden yapılır ?





Genellikle bütün şırdancılarda satılan şırdanlarda kuzu şırdan kullanılır. Adana'da genellikle kuzu şırdan kullanılmaktadır. Ama genel müşteri kitlesi şırdanın yumaşak olmasını istediklerinden yaşı küçük olan şırdan hazırlayan şırdancıları tercih ediyorlar. Şırdancıların Meşhur Şırdancı ünvaları da bu şekilde kazanılıyor zaten.





Siz hala şırdan neyden yapılır sorusuna cevap beklerken; sizlere şırdancıların özel tarifiyle hazırladıkları şırdan dolması tarifinde geçen tüm malzemelerin neyden yapıldığını sizlerle paylaşacağım. Öncelikle şırdan kuzu, koyun, keçi, dana, boğa gibi hayvanların midesinden yapılır. Aslında şırdan geviş getiren hayvanların midesinin son bölümüdür.





Şırdan etli mi olur ?





Kıymetli ♥ şırdan severler ♥ genelde etli mi olur, etsiz mi olur ? tartışması çiğ köfte üzerinden yapılmaktadır. Çünkü adı üstünde çiğ olarak yapıldığından ve ateşe dokundurulmadığından hali hazırda etin pişmemiş olması ve kısa zamanda bozulma ihtimali gözönünde bulunduruluyor.





Şırdan ilk hazırlanma aşamasında güzelce yıkanır. İç pilavı hazırlanırken soğanlar, sarmısaklar, baharatlar ve eti hafif olarak kavrulur. Bu kavrulmayla beraber şırdanın içerisine konulan etin son kullanma tarihi uzamış olur. Lakin şırdan en güzel şekliyle taze taze yemektir. Adana'da günde yaklaşık iki bin civarında şırdan tüketilmektedir. Şırdancılar sokağı olsa da hemen hemen her köşe başında şırdan kazanı bulunuyor.


Report this wiki page